24 jaanuar 2011

Napoleoni kook


Olen pikalt mõelnud ise Napoleoni koogi tegemist katsetada. Arvasin, et see on väga keeruline ja tüütu tegemine. Noh, peale meekoogi käppa saamist mõtlesin, et saan ka selle koogiga hakkama. Tegelikult polnud siin mitte midagi keerulist ja kook tuli väga hea. Mees küll alguses kirtsutas nina kui ütlesin, et võiks täna seda kooki teha - ta oli ju söönud vaid neid poes pakutavaid moosiga kuivasid napoleoni koogi laadseid kooke. Tulemusega jäi aga väga rahule ja arvas, et teinekordki! Teinekord prooviksin veidi mandliessentsi ka keedukreemile lisada.
Retsepti leidsin jälle oma suureks lemmikuks saanud Ragne Värk´i blogist.
Kook ise tuleb 21 korda 19cm

Taigen:
250g jahu
150g võid
1dl külma vett
paar tilka äädikat
0.5lt soola
0.5 muna

Keedukreem:
750ml piima
2dl suhkrut
3 muna ( pluss pool ülejäänud munast)
3/4dl jahu
1tl vaniljesuhkurt
1sl võid

Taigen:
Haki või jahu sees peeneks. Lisa veega segatud äädikas, sool ja eelnevalt läbiklopitud pool muna. Sõtku taigen ühtlaseks ja lase sellel 3-4h külmkapis seista.

Lõika küpsetuspaberist välja šabloon suurusega 19cm korda 21cm.
Kihtide rullimiseks jagasin taigna nelja ossa ja rullisin kõik ükshaaval lahti ja lõikasin šablooni abil ruudukesed välja. Igat kihti küpsetasin 250-kraadises ahjus umbes 5 minutit kuni nad muutusid kuldpruuniks. Ära lõigatud ääred küpsetasin veidi tumedamaks.

Keedukreem:
Sega paksupõhjalises potis piim suhkrutega ja lase vaikselt keema minna. Peale keema tõusmist jahuta. Hõõru jahu munaga ühtlaseks massiks ning lisa see piimale tasapisi, samal ajal korralikult segades, et tükke ei tuleks. Kui kreemi tegemist hoolega võtta ja mitte kiirustada, ei tule ka tükke :)
Tõsta pott tagasi vaiksele tulele ja kuumuta paksenemiseni. Keeda lasta ei tohi!
Kui kreem piisavalt paks, võta see tulelt ja sega sisse või.

Lao taignakihid korda-mööda kreemiga. Viimaseks kihiks jääb kreem ja selle peale omakorda pudista ära küpsetatud ääred.
Lase koogil üleöö või rohkem seista, et see mõnusalt kreemist läbi imbuda saaks.
Head isu!

1 kommentaar:

  1. Mina feilisin totaalselt selle tegemisel, paistab et mul millegipärast magusad asjad ei taha välja tulla aga soolased asjad kukuvad välja küll Nt see pilaffi retsept mis sul blogis on ja mida ma eile tegin, tuli ideaalselt välja ja väga maitsev oli :)

    VastaKustuta