11 juuni 2010

Isetehtud pelmeenid







Taigen:
1600g jahu
1l keefiri
2 muna
1 spl õli
natuke soola

Täidis:
1.5 kg hakkliha( sea ja veise oma umbes pooleks . Pigem võist veist natuke rohkem kui siga olla )
2 sibulat
soola
pipart
soovi korral lisandeid ( küüslauk, till, paprika, riivjuust... )

Haki sibul hästi peeneks. Sega hakklihaga segamini. Maitsesta soola-pipraga. Soovi korral lisa peenikeseks hakitud lisandeid. Maitsestada võid üsna julgelt.
Tõsta kauss külmkappi.

Taigna jaoks kalla jahu kaussi ( julguse mõttes võid nt 100g alustuseks panemata jätta ). Vajuta keskele lohk ja kalla sinna keefir, lisa munad ja sool. Sõtku kuni taigen hakkab käe küljest lahti lööma. Vajadusel lisa jahu. Kui taigen käe küljest lahti lööb, lisa juurde õli ja sõtku see taignasse.
Jäta taigen niiske rätiku all pooleks tunniks seisma.

Pelmeenide tegemiseks puista pelmeenivorm natuke jahuga kokku, et pelmeenid pärast sealt küljest hästi lahti tuleks. Rulli üks natuke vormist suurem ketas taignast. Aseta see vormi peale ja vajuta sõrmenukkidega õrnad lohud augukeste kohale. Täida need täidisega ja rulli peale teine taignaketas. Rulli vorm taignarulliga üle ja koputa pelmeenid välja. ( panin pildid ka illustreerimiseks )

Ilma vormita pelmeenide tegemiseks tee laiali rullitud taignast tassiga ümmargusi ringe ja tõsta peale täidist ja vajuta ring pooleks ( poolkuu kujuliseks) Ääred vajuta nt kahvliga kokku.

Pelmeenide keetmiseks lisa vette paar puljongikuubikut ja lase vesi enne pelmeenide lisamist keema.

Meie peres teeb pelmeene tavaliselt mees. Uurisingi temalt nippe :)

pelmeenid
sool
pipar
vesi
õli
liha üldmaitseaine
vürtsiks kas curryt või chillit

Pane pelmeenid pannile ja lisa umbes 1 cm jagu vett ja natuke õli. Lase kõik kaane all keema. Kui vesi vähemaks keenud, lisa maitseained. Kui vesi ära aurustuma hakkab, lisa veel veidi õli ja prae krõbedaks.

Kuna neid pelmeene saab pääris mitmeks söögikorraks, siis mina külmutan neid nt nii, et laon ühte sügavkülma riiulisse pelmeenid küpsetuspaberi peale ritta ja panen järgmise kihi paberit ja pelmeene jne. Peaasi ,et pelmeenid üksteise vastu ei lähe. Kui nad läbikülmunud on, kallan nad sügavkülma karp(idesse ) kokku.


Ahjaa - pelmeenivorme saab nt Balti jaama turult või Keskturult. Muude turgude kohta ei oska kommenteerida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar