20 juuli 2009

Rukkileib



Leiba olin mõelnud juba mitu-mitu aega teha, aga lõpuks siis muretsesin m.anni käest omale juuretise ja retsepti ja võtsin asja käsile. Eks nagu paljud asjad, tundub see asi esialgu hirmsam kui see tegelikult on.

1.päev

juuretis
1,5 liitrit käesooja vett
2-3 klaasi rukkijahu

Sega kõik omavahel ja pane rätikute või toidukile alla sooja kohta seisma (25-28 kraadi)
Hoida 16 tundi

2.päev

150g fariinsuhkurt
4 tl soola ( või 8 tl meresoola)
umbes 1 kg rukkijahu ( mul läheb terve leivateo peale 1.5 kg jahupakk)
Lisaks võib panna igasuguseid seemneid, kuivatatud aprikoose, rosinaid, suitsuliha, küüslauku, sibulat jne vastavalt maitsele.

Kõik see jällegi kokku segada. Taignast võtta 1 topsitäis ( 5 tl umbes) juuretist järgmiseks korraks.
Vormid ( mul neid 3 tk) määrida võiga kokku.
Panna taigen sisse ( taignale jätta kerkimisruumi ka)
Rätik peale ja tagasi sooja kohta 4-6 tunniks kerkima.
Küpsetada leibu 25 minutit 250 kraadi juures.
Keera ahi 200 kraadi peale ja võta korraks leivad välja, et neid veega pealt pisut pintseldada, et koorik nii kõva ei tuleks. Leivad tagasi ahju. Küpsetada 200 kraadi juures 35-45 minutit.
Ahjust tulles määri leibu pealt võiga ja kata rätikuga.
No polnud ju nii keeruline midagi ;)
Ahjaa, juuretis säilib umbes paar nädalat, seega kui sa tahad leiba edasi teha, pead seda ikka regulaarselt tegema hakkama :D

1 kommentaar:

  1. Juuretise säilimise kohta veel seda, et säilib isegi kuni 2 nädalat. Ja kui vahe venib pikemaks, siis pista juuretis sügavkülma. Pärast sügavkülma võib paar esimest korda leib mitte välja tulla.

    VastaKustuta