26 märts 2009

Esimene sushitegu


Ütlen kohe alustuseks - põhiline on riisi keetmine. Kui see õnnestub, õnnestub ka sushi enda tegemine :)
Enne tegema hakkamist külastasime Selveri vastavat riiulit.

Kokku tuli osta siis :

bambusematt ( kahtlaselt sarnane meie laualinaga, irivtasingi poes, et võiks ju seda kasutada )
wasabi pasta ( see roheline plöks noh )
marineeritud ingver
sushi riis
nori lehed
sushi äädikas
soja kaste
lõhefilee
kurk
krabipulgad
seesami seemned

Kõigepealt tuleb sushi riis kallata suurde kaussi, peale külm vesi. Esimene vesi kiirelt ära kallata. Panna uus. Korrata seda vähemalt 4-5 korda - kuni vesi jääb selge. Aitab ka riisi krudistamine.
Meie lasime riisil isegi mõne aja vees seista.
Riisi keetsime panni peal - siis on kindel, et ei kee põhja. Kõigepealt täisvõimsusel keeta ( kaas peal) ja nii kui keema läheb, tuli alt ära. Jätta kaane alla järelkuumusele kahekümneks minutiks seisma. Peale seda lasta riisil veel veidi jahtuda ja seejärel maitsestada sushi äädikaga.
Sellega saigi see kurjakuulutav riisi keetmine valmis - polnudki nii jube, mis ? ;)

Nüüd siis rullimise juurde.
Nori leht panna bambuse mati peale, katta nori leht ühtlase õhukese riisikihiga ( riis on üsna kleepuv, niiet võtke väike veekauss kõrvale, et näppudelt riisi kätte saada)
Ülemine äär jätta 1 cm katmata, et saaks kokku rullimisel lõpp kinnitada.
Nüüd saab asuga täiteained lisama ( jällegi vabakava : lõhe, krevetid, kurk, avokaado, toorjuust ...)
Meie panime ka kergelt pruunistatud seesamiseemneid vahele. Väga hea maitse andsid.
Ja mis siis muud kui kogu krempel rulli keerata mati abil. Vahepeal kergelt pigistada, et paremini kinni hakkaks.
Valmis rullidel otsad ära lõigata ( ebaühtlased) ja ülejäänu lõigata kaheksaks. Peale iga lõikamist nuga puhastada ja niisutada, nii saab ilusama ja parema tulemuse.
Serveerida see kõik koos wasabi pasta, sojakastme ja marineeritud ingveriga.
Ahjaa - kahvliga sushi söömine, on selle solvamine!
Niiet, kellel pulkade kasutamise oskust pole, sööge paljaste kätega :)

1 kommentaar: