12 juuni 2010

šokolaadi-piparmündi kook


Taigen:
1.5 dl kakaopulbrit
2.5 dl suhkurt
5 dl jahu
2 tl soodat
näpuotsatäis soola
2.5 dl vett
2.5 dl jogurtimajoneesi
1 tl vaniljesuhkurt

Vahele:
150g After Eight või Fazer Mint šokolaadi.

Glasuuriks:
3sl kakopulbrit
1 dl suhkurt
0.5 dl piima
40g võid
1 tl vaniljesuhkurt

Koogi põhjadeks sega taigna materjalidest kokku kuivaineid ning lisa majonees ja vesi ja sega hästi läbi.
Jaga taigen kahte ossa ja küpseta kumbagi 175-kraadises ahjus 25 minutit.
Ise kasutasin 28 cm diameetriga lahtikäivat koogivormi selleks. Võta ahjul kuumus välja aga jäta uks kinni. Samal ajal lase veidi põjadel jahtuda ja aseta ühele peale piparmündi šokolaadi tükid. Pane põhi paariks minutiks ahju tagasi, et šokolaad saaks sulada. Tõsta nüüd peale ka teine kiht.
Glasuuri valmistamiseks sega kastrulis kakaopulber, suhkur, piim ja või. Lase see pidevalt segades keema ja keera kuumus väiksemaks. Kuumuta veel 3 minutit ja lase 3 minutit jahtuda ning sega hulka vaniljesuhkur.
Määri glasuur võimalikult kiiresti jahtunud koogile.
Kaunista kook. ( maasikad, šokolaadilaastud, piparmündi oks, kaneelikangid jne )
Minu üks lemmik-kookidest !
Retsept pärit toidutarest.

Lihtne broilerivorm


6 - 8 marinaadis broilerikoiba
kolm kotti riisi
300-400g külmutatud köögiviljasegu
5 dl vett
2 puljongikuubikut
2-4 dl kohvikoort

Määri ahjuvorm võiga ning puista sinna riis. Riisi peale külmutatud köögiviljad ja lõpuks aseta kõige peale broilerikoivad. Lahusta kuumas vees( keedetud) puljongikuubikud ja sega sisse koor. Kalla see kõik vormile.
Küpseta vormi 200 kraadi juures 40-45 minutit. Poole peal võid koivad teisipidi tõsta.
Väga lihtne ja hea. Olen serveerinud seda küüslaugu-hapukoore kastmega.

Retsept on pärit toidutarest.

Martsipani-kohupiima kringel


Taigen:
25g pärmi
1 spl suhkurt
1 tl soola
2.5 dl piima
8 dl jahu
50g võid
määrimiseks võid

"sulata" pärm suhkruga ja lisa leige piim ja sool. Lisa vaikselt jahu ja sõtku kuni taigen hakkab kausist lahti laskma. Lisa 50g pehmet võid ja sõtku taignast ilus läikiv pallike. Pane taigen sooja kohta umbes tunniks seisma - kuni taigen on kahekordistunud.

Täidis:
200g kohupiima
1 dl suhkurt
100g martsipani
1 apelsini riivitud koor
1 spl jahu
1 muna
50g võid

Sega muna kohupiimaga. Lisa suhkur, riivitud martsipan ( hoia eelnevalt sügavkülmas - on lihtsam riivida ), apelsini koor ja jahu.
Sega ühtlaseks.

Rulli taigen jahusel alusel ristküliku kujuliseks. Määri peale sulatatud või ja kata täidisega. Keera taigen rulli ja punu endale meeldivalt ( kas kahest ribast, kolmest ribast või lõika lihtsalt kääridega sälgud sisse ) . Enne ahju panemist määri kringel munaga või piimaga.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 min. Ahjust välja võttes määri kringel võiga ja pane rätiku alla jahtuma.

Lahtine hakklihapirukas



500g lehttaigent
400g hakkliha
2 sibulat
2 dl riivjuustu
200g seeni ( shaminjonid)
2 muna
2 dl hapukoort
1 spl jahu
paar tomatit
soola
pipart
basiilikut

Taigen rullida lahti ja asetada 28cm diameetriga pirukavormi. Tee kahvliga augud sisse ja küpseta 10 minutit 200-kraadises ahjus.
Hakkliha praadida hakitud sibula ja seentega. Maitsestada soola ja pipraga.
Klopi munad lahti ja lisa hapukoor, jahu, riivjuust. Maitsesta soola ja pipraga.
Taigna peale kallata segu pannil ja selle peale omakorda hapukoore segu. Kõige peale laota tomativiilud ja puista peale soola-pipart ja mõned tl basiilikut.
Küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit.

Imelihtne kohupiimamagustoit


Tuub vaniljekohupiima
eesti küpsised
värskeid maasikaid

Purusta mõned küpsised veidi pisemateks tükkideks. Sega kohupiimaga kokku. Tõsta 2 magustoidu kaussi ja puista peale sektoriteks lõigatud maasikaid. Soovi korral võid veel tuhksuhkruga kaunistada.

11 juuni 2010

Isetehtud pelmeenid







Taigen:
1600g jahu
1l keefiri
2 muna
1 spl õli
natuke soola

Täidis:
1.5 kg hakkliha( sea ja veise oma umbes pooleks . Pigem võist veist natuke rohkem kui siga olla )
2 sibulat
soola
pipart
soovi korral lisandeid ( küüslauk, till, paprika, riivjuust... )

Haki sibul hästi peeneks. Sega hakklihaga segamini. Maitsesta soola-pipraga. Soovi korral lisa peenikeseks hakitud lisandeid. Maitsestada võid üsna julgelt.
Tõsta kauss külmkappi.

Taigna jaoks kalla jahu kaussi ( julguse mõttes võid nt 100g alustuseks panemata jätta ). Vajuta keskele lohk ja kalla sinna keefir, lisa munad ja sool. Sõtku kuni taigen hakkab käe küljest lahti lööma. Vajadusel lisa jahu. Kui taigen käe küljest lahti lööb, lisa juurde õli ja sõtku see taignasse.
Jäta taigen niiske rätiku all pooleks tunniks seisma.

Pelmeenide tegemiseks puista pelmeenivorm natuke jahuga kokku, et pelmeenid pärast sealt küljest hästi lahti tuleks. Rulli üks natuke vormist suurem ketas taignast. Aseta see vormi peale ja vajuta sõrmenukkidega õrnad lohud augukeste kohale. Täida need täidisega ja rulli peale teine taignaketas. Rulli vorm taignarulliga üle ja koputa pelmeenid välja. ( panin pildid ka illustreerimiseks )

Ilma vormita pelmeenide tegemiseks tee laiali rullitud taignast tassiga ümmargusi ringe ja tõsta peale täidist ja vajuta ring pooleks ( poolkuu kujuliseks) Ääred vajuta nt kahvliga kokku.

Pelmeenide keetmiseks lisa vette paar puljongikuubikut ja lase vesi enne pelmeenide lisamist keema.

Meie peres teeb pelmeene tavaliselt mees. Uurisingi temalt nippe :)

pelmeenid
sool
pipar
vesi
õli
liha üldmaitseaine
vürtsiks kas curryt või chillit

Pane pelmeenid pannile ja lisa umbes 1 cm jagu vett ja natuke õli. Lase kõik kaane all keema. Kui vesi vähemaks keenud, lisa maitseained. Kui vesi ära aurustuma hakkab, lisa veel veidi õli ja prae krõbedaks.

Kuna neid pelmeene saab pääris mitmeks söögikorraks, siis mina külmutan neid nt nii, et laon ühte sügavkülma riiulisse pelmeenid küpsetuspaberi peale ritta ja panen järgmise kihi paberit ja pelmeene jne. Peaasi ,et pelmeenid üksteise vastu ei lähe. Kui nad läbikülmunud on, kallan nad sügavkülma karp(idesse ) kokku.


Ahjaa - pelmeenivorme saab nt Balti jaama turult või Keskturult. Muude turgude kohta ei oska kommenteerida.

Lavaširullid


1 lavaš
merevaik ( nt murulauguga)
lehtsalatit
pakk makrat
värsket kurki

1 lavaš
merevaik
lehtsalat
külmsuitsu lõhe
natuke sidrunipipart
värske kurk

1 lavaš
merevaik
lehtsalat
singiviilud
riivjuust
värske kurk

Need on minu lemmikud.
Laota lavaš laiali. Määri üsna mõnus paks kiht merevaiku peale. Laota salatilehed laiali. Kata meeldiva kattega ja kõige peale ribasta värske kurk. Keera võimalikult tihedalt kokku ja tee rull sobivateks tükikesteks. Lase enne serveerimist veidi külmkapis seista.

Koorene makaronivorm kanafileega


3 kanafileed
pakk makarone
2 dl kohvikoort
1 karp toorjuustu
soola
pipart
basiilikut
õli
100-150g riivjuustu

Haki kanafileed kuubikuteks. Aja pann õliga kuumaks ja pruunista kanatükid kergelt. Maitsesta soola-pipraga. Lisa koor ja toorjuust ja kuumuta tasasel kuumusel kuni segu ühtlaseks muutub. Ära päris keema lase. Maitsesta soola-pipra-basiilikuga. Keeda makaronid ja vala haudepotti. Lisa peale kaste ja sega. Kõige peale riputa riivitud riivjuustu(sega või ära sega vorm läbi peale seda. maitse asi. mina segasin ).
Hoia 180 kraadises ahjus kaane all umbes 20 minutit.